Gassbrenner – gjør en god tur enda bedre

Gassbrenner - gjør en god tur enda bedre

En gassbrenner eller en primus som det populært blir kalt, er en essensiell del av turen og villmarkslivet. Her kan du lese litt mer om gassbrennere og hvordan en god gassbrenner kan bidra til å gjøre turen en god tur enda litt bedre.

Et fleksibelt og energieffektivt friluftskjøkken

Fordelen med en primus eller gassbrenner, er at det er en fleksibel og energieffektiv løsning når man skal ha et friluftskjøkken. Man kan jo ikke overleve utelukkende på granbar når man er ute på tur i skog og mark, og derfor er det viktig at man sørger for at utstyret er i tipp topp stand.

Det er faktisk litt typisk for oss nordmenn at vi nøler litt med å oppgradere turutstyret, selv om det for lengst har utgjort sin trofaste tjenestetid, kanskje allerede for en generasjon siden. Et aspekt man ofte glemmer å inkludere, er at det utstyret man tar med seg på tur, potensielt også skal kunne fungere som overlevelsesutstyr, og derfor er det helt, helt, helt essensielt at det fungerer sømløst som det skal. Dette gjelder spesielt for beskyttelse som telt, tarp og sovepose, men også for muligheten for å lage mat, hvis man blir utsatt for uheldige værforhold eller lignende.

Det er jo nemlig sånn at uten mat og drikke, så duger helten ikke, og aldri har vel det vært mer sant enn når man er på langtur i skog og mark. Da er det å kunne nyte et godt måltid på slutten av dagen selve essensen av en god turopplevelse, og det at man kan kose seg med en varm kopp kaffe eller buljong underveis.

Det er derfor ikke så rart at primus er blitt fast møblement i tursekken, og at det er en av de tingene som er uløselig forbundet med en god tur. Men hva skal man tenke på når man skal oppgradere primusen? Det skal vi se litt på nå.

Multibrenner for ulike årstider

Når man skal velge en god gassbrenner, så kan det kanskje være lurt å velge en som kan bruke flere forskjellige typer gass for forskjellige årstider. Det kalles en såkalt multibrenner, og derfor kan man velge mellom forskjellig brennstoff avhengig av sesong. Dermed kan man bruke gass selv i vintertemperaturer så lenge man sørger for å holde gassen varm underveis. Det kan man for eksempel enkelt gjøre ved å oppbevare den under jakken når man går. Derfor kan man absolutt pakke med seg gassbrenneren på vinteren.

Når du skal bruke gassbrenner på turen, kan det være lurt å bruke vindbeskyttelse for å sikre at man kan holde på flammen. Man kan enkelt lage effektiv vindbeskyttelse ved å spenne opp en tarp, så kan man kokkelere i ro og mak uten å bli plaget av vindpust. Det er svært effektivt å bruke en gassbrenner, og man får fort kokt opp vann eller stekt det man skal. Dermed bruker man mindre energi enn med andre løsninger, fordi det går mye fortere. Derfor er det både en fleksibel og energieffektiv løsning når du skal lage mat i det fri.