Gapahuk – sånn gjør du

Gapahuk - sånn gjør du

Hvis du liker å ferdes i naturen og få frisk luft i skog og mark, så er det lurt å vite hvordan man lager en gapahuk. Det kan være en god egenskap å ha, spesielt hvis man liker å tilbringe natten i det fri. Her får du en guide til hvordan du kan lage din egen gapahuk og hva du trenger.

Kom nærmere naturen

Med en gapahuk kan man komme nærmere naturen, og derfor er gapahuker perfekte for friluftsentusiaster. Man trenger ikke å dra på tur i skog og mark for å få glede av en gapahuk, man kan faktisk nøye seg med å lage en i hagen eller på hytta, så man har enda en sovemulighet. Det er også litt av et gjesterom, og på stjerneklare netter kan man tilby det som en ekstra, kanskje til og med litt eksotisk overnattingsmulighet.

Fordelen med en gapahuk, er at man kan sove nesten under åpen himmel, men man er fremdeles godt beskyttet mot regn og nattedugg. Man er ute, men beskyttet mot elementene. Hvis man vil gjøre gapahuken ekstra hyggelig, kan man bygge en bålplass foran den. Så kan man ligge i gapahuken med sovepose og nyte bålet.

Flere forskjellige gapahuker

Det er flere forskjellige former for gapahuker. Du kan finne gapahuker som er ment som permanente konstruksjoner for overnatting og det finnes mer provisoriske løsninger som man kan bygge på stedet hvis man allerede er ute i naturen og har funnet et sted å slå leir.

Man kan velge om man vil bygge en gapahuk som ser flott og moderne ut, eller en som går litt mer i et med naturen, som man kler i blader og grener og kanskje til med torvtak.

Sånn gjør du

Hvis du skal bygge en gapahuk, så trenger du forskjellige materialer avhengig av om du skal bygge en mer permanent konstruksjon eller en midlertidig konstruksjon ute i naturen. Hvis du er ute i naturen og trenger midlertidig beskyttelse, så er faktisk alt du trenger en god og vanntett presenning, pinner og snøre eller lignende, så du kan henge opp presenningen i et tre eller lignende.

Det blir litt mer komplisert som byggeprosjekt når man skal bygge en permanent gapahuk. Det er allikevel et morsomt gjør-det-selv prosjekt som man kan gjøre på en helg eller to, hvis man legger en god plan. Det trenger heller ikke å bli et dyrt prosjekt. De fleste løsninger for en gapahuk, kan bygges for under 10.000 kr, og gjerne enda mindre enn det. Man kan bygge gapahuk med materialer som er til overs fra andre prosjekter, eller som man kan gjenbruke fra en brakke eller lignende – eller man har kanskje eget tømmer man kan ta av. Mulighetene er mange, og det er bare fantasien som setter grenser for hvordan gapahuken kan se ut.

Det som er viktig er at man konstruerer gapahuken for best mulig beskyttelse mot vær og vind. Når du skal bygge gapahuken, så trenger du materialer til et treskjelett, gulv, tak og kledning. Så er det bare å sette i gang med å bygge.