Isbor

Hvis du ønsker en litt annerledes vri på din vanlige fisketur, kan du prøve isfiske. Isfiske er et fenomen der man fanger fisk med krok og line gjennom et hull i isen til sjøer og vann der vannet har frosset. Til denne fisketuren trenger du noen helt spesielle redskaper, blant annet isbor og ikke minst varme klær!

Når du driver med isfiske kreves det helt spesifikk redskaper. Herunder et isbor som brukes for å borre hullet i isen. Størrelsen på hullet varier avhengig av hvilken fisk du ønsker å fange, det anbefales å ha et standardhull på ca. 20cm. Dette kan variere og det er viktig å se på forholdene der du er og fangster du ønsker å ta med deg hjem.

Et godt isbor

Det er viktig at boret skrur seg raskt og effektiv gjennom isen. Det er også viktig at boret har god kvalitet på skjæret og på låse- eller delemekanismen, dette avgjør hvor lett boret pakkes sammen. Håndtaket og beskyttelsesstroppen er selvsagt også viktige elementer. 150mm regnes som en god skjærdiameter dersom du bare skal kjøpe et bor. Dette gir deg et godt bor til variert vinterfiske. Dersom du skal fiske etter større fisk som gjedde eller torsk kan det være smart med et større bor. Et alternativ kan være å borre tre hull trekantform, slå ut veggene ut og bruke det som et stort hull. Dette er dog noe tidkrevende.

Det viktigste er at du tenker nøye gjennom hvilke bruksområder du trenger boret til. Det beste er selvsagt å kunne ha et bor til hver anledning. Det kan fort bli dyrt og det lønner seg heller å finne et isbor som passer til flere fisketurer. Velg også et som legger vekt på god beskyttelsestropp for mer sikkerhet på glattisen.

Tips til isbor

Det viktigste tipset når du har med et isbor å gjøre er sikkerheten. Det å ferdes på is kan være farlig i seg selv, og et isbor kan gjøre store skader om du ikke er forsiktig og anvender det korrekt. Du må aldri legge boret på bakken uten beskyttelsestroppen på. En beskyttelsesstropp sørger for sikker ferdsel på isen og burde være på deg til enhver tid når du forflytter deg. Når boret ikke brukes bør det stå godt ned i isen slik at det er stødig på sin plass. For å bli kvitt isen på boret kan du bruke en gummihammer som ofte følger med. Du kan også senke isboret ned i vannet gjennom hullet og la isen smelte av. Hvis du har brukt boret i isen på sjøen kan det være smart å skylle det med ferskvann etterpå, for å unngå skader og rust.

Det finnes forskjellige isbor til de mange bruksområdene. De er designet etter hvor du skal fiske og hva du ønsker å fange. For å finne det beste boret for deg er det derfor smart å se på disse faktorene før du kjøper et. Isfiske er en spennende måte å fiske på og med det riktige utstyret er du garantert gode opplevelser