Kompass som hjelpemiddel

Kompass som hjelpemiddel

Har du noen gang gått deg vill i skogen? I hverdagen er vi svært avhengig av smarttelefoner og GPS for å finne veien. Dette er noe vi nærmest har blitt avhengig av og det å dra frem et fysisk kart virker fremmed for utrolig mange. Men hva gjør du når mobilen ikke har dekning? Da kan det være lurt å vite hvordan man skal navigere seg, på den gamle måten.

Ute i naturen vil du sjeldent møte internett eller en telefonlader, og det kan være du må finne veien på en annen måte. Da vil det være hjelpsomt å vite hvordan et kart og kompass fungerer. Kompasset er et hjelpeinstrument for deg som er på tur og gjerne vil vite hvilken vei du går. Det kan fortelle hvilken retning som fører deg mot den magnetiske Nordpolen, slik at enklere kan vite hvor nord, sør, øst og vest befinner seg

Kart

Før du går i gang med å bruke kompasset bør du ta en titt på kartet. Det kan være nyttig å vite hvor du befinner deg på kartet for å lettere navigere deg videre. Kartet består av vannrette og loddrette streker som henholdsvis viser lengde-og breddegrader. Du vil også finne måleforholdene på bunnen av kartet. Dette viser til hvor mange cm på kartet er i virkeligheten. Et måleforhold kan for eksempel være 1:50.000 1cm, da er 500m i virkeligheten, 2cm på kartet.

 

Hvordan navigere med et kompass

Nå er du klar for å bruke kompasset. Plasser det på kartet og snu på det til du finner nord og den røde pilen peker oppover. Nå har du et startpunkt og det vil være lettere å finne stier i terrenget. Hvis du går i et område uten stier vil kompasset være spesielt viktig. Du kan bruke det til å legge en kurs. Det gjør du ved å legge kompasset på kartet, slik at marsjpilen peker mot kanten av kompasset, dette vil skape en linje på karet fra punkt A til punkt B, start og mål. Deretter dreier du på kompasshuset til linjene på bunden følger en av kartets streker for lengde eller breddegrad, og den røde pilen på kompasset peker mot nord.

Nå har du funnet retningen du skal gå mot og kan lese av kursen på kompasset i retning av marsjpilen. Hold kompasset foran deg og beveg deg rundt slik at den røde, bevegelige pilen vender mot nord på kompasset. Nå vil marsjpilen vise kursen og retningen du skal gå for å komme til mål. Det kan vøre smart å titte på kompasset innimellom for å forsikre deg at du er på riktig kurs, men ikke glem se deg for hvor du går i terrenget.

Nå er du klar til å dra ut på tur med kart og kompass. Det kan være smart å kunne navigere seg uten teknologi, slik at du er klar for en tur i skogen eller på fjellet. Kompasset kan nemlig bli din nye bestevenn og sørge for at du kommer deg i mål. Hvor vil kompasset føre deg?