Liggeunderlag for god komfort

Slik får du mest ut av sommerferien

Selv for en turglad sjel og en skikkelig villmarking, er det viktig med komfort. Etter lange turdager fortjener man en god natt søvn, på et godt liggeunderlag. Disse kan du finne i flere størrelser og materiale, alt etter hva du foretrekker. Hvilket liggeunderlag velger du på din neste tur?

Mange legger stor vekt på teltet når man er på tur ute. Ja, det er viktig å ha et telt som er stort nok til å romme deg og dine turkamerater, og som holder deg tør og varm om nettene. Men et telt kan ikke alt, hvis du ikke har et godt liggeunderlag kan du like gjerne sove rett på bakken. Dette vil nådig sikre deg god nattesøvn på tur, et liggeunderlag beskytter nemlig mot frost og kulde fra bakken. Ta en titt på denne oversikten over hva som sikrer et godt liggeunderlag til din neste overnatting i naturen.

Forskjellige typer liggeunderlag

Det finnes tre hovedtyper av liggeunderlag, skumunderlag, selvoppblåsbart underlag og oppblåsbare underlag. De to sistnevnte kan pakkes godt sammen og få plass i sekken. De er dog ikke like så slitesterke som et skumunderlag. Det finnes fordeler og ulemper ved alle typer liggeunderlag og hvilket som er best, er subjektivt. Det avhenger av dine preferanser og bruksmål, men man kan likevel kikke på noen retningslinjer for å finne det som passer deg best. 

Et liggeunderlag i skum er typisk den billigste varianter. Disse består av skummplater i celleplast og bæres opprullet på utsiden av sekken. Det er slitesterkt, punkterer ikke og veier lite, det er også noe av det billigste på markedet. Selvoppblåsbare liggeunderlag er svært komfortable og tar liten plass i sekken. Det har også god isoleringsevne og er praktisk å ha med på tur. Oppblåsbare liggeunderlag er primært fylt med luft. De er lette og enkle å pakke med seg i sekken, de gir også god isolering og er komfortable å ligge på.

R-verdi

På liggeunderlag vil du finne noe som heter R-verdi, dette er et lite tall som indikerer hvor god isoleringsevne et underlag har. Verdien viser hvor mange minusgrader det kan være i bakken, før du begynner å fryse. Et liggeunderlag varmer ikke i seg selv, men vil hjelpe deg med å holde kroppsvarmen ved å beskytte deg mot kulde og frost i jorden. Hver enkelt persons kroppsvarme varierer hos ulike kjøn og aldersgrupper. Kvinner fryser for eksempel mer enn menn. Et liggeunderlag behøver ikke en verdi på over 0-1 dersom det er til innendørs eller sommerbruk. Skal du til motsetning bruke det på fjellet om vinteren verdien være oppe i 6-10. Ta en til på hva du skal bruke ditt liggeunderlag til før du kjøper det.

Dette var noen retningslinjer du kan gå etter når du velger ditt neste liggeunderlag. Det er viktig at du finner det som passer deg best slik at du er komfortabel på tur og ikke minst holder deg varm. Velg et liggeunderlag som isolerer godt på de ekstra kalde kveldene og nyt natten din i telt!