Fiskeutstyr

For deg som er en nybegynner på fisking, eller skal kjøpe fullt utstyr for første gang, kan det være vanskelig å vite akkurat hva du trenger. Slapp helt av, for her skal vi ta deg igjennom fiskeutstyrets funksjon, så kan du selv vurdere om det er noe du har bruk for.

Fiskesett

Uansett hva du skal fikse så trenger du noe å fiske med. Når, eller hvis, du velger fiskesett må du selv tenke over ditt eget behov. Skal du drive med pilking, fluefisking, lett fisking eller er det barna som skal fiske? Her trenger du forskjellige sett til forskjellige behov.

Fiskesnelle

Som med mye annet her i verden varierer snellen ut i fra hva du skal bruke den til. Likevel er snelle nødvendig for at du skal kunne dra inn det du har fisket, så akkurat denne kan du ikke velge bort. Velg mellom fluesnelle, haspelsnelle, isfiskesnelle eller en multiplikator, ut ifra hva slags type fiske du skal drive med. Det finnes mange varianter og prisklasser, så her velger du selv det du har behov for. Dersom du kun skal på fisketur en gang i året er det nok ikke vits å investere i den dyreste feteste snella.

Fiskestenger

Fiskestenger er vel også nokså nødvending, men her kommer det så klart også an på hva du skal fiske. Ikke alt fiskes med stang, så igjen – tenk over hva du har behov for. Dersom du skal fiske makrell fra båten på hytta er det en god ide å velge en havfiskestang eller haspel, mens hvis du skal fiske gjennom isen på vinteren vil du trenge en pilkestang. Fluefiskestenger er naturlig nok ment for fluefisking, så hvis det det du skal drive med bør du velge en stang innenfor denne kategorien.


Fiskestangholder

Dersom du ser for deg å sitte i båten og la fiskestangen selv gjøre jobben vil du trenge en fiskestangbeholder. Dette er ingen stor investering, her kan du finne modeller helt ned til 29 kr, så ta med en fiskstangholder om du tror det er noe du kan få bruk for.

Sene og snøre

Dersom du fisker med stang eller bare fra snøre er det uansett noe du trenger. Her er det også forskjellige sener og snører ut ifra bruksområder. Velg også den lengde og styrke som passer ditt behov og dine interesser. Dersom du er usikker på lengde og styrke er det alltid greit å tenke at det er bedre om den er for lang og for sterk enn omvendt.

Sluk og krok

Her er det mye å velge mellom, og det kan være en ide og lese seg opp litt før du velger. Dersom du bare skal drive lett fiske en gang i året kan du gå for den klassiske sølvkroken, men dersom du har spesielle behov bør du lete lese litt ekstra før du bestemmer deg. Oter, markdrag, sluk eller wobbler passer alle til forskjellige bruksområder, så vær sikker på at du velger riktig. Det hadde jo vært kjipt om grunnen til at du ikke får napp er at du har valgt feil krok.